http://2.bp.blogspot.com/_sYx8LhsF1y0/STIDKLut6QI/AAAAAAAAAsI/cBo6xn7s-
Melayu Kuat atas Dasar Apa?
1/01/2010 04:57:00 PG | Author: yus_anakmelayu
Assalamualaikum. Saya terpanggil untuk menulis entri ini atas dua sebab; kejayaan Teater Natrah dan kedua ialah keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan perkataan Allah digunakan dalam akhbar mingguan penganut Kristian katholik.
Saya tidak berpeluang melihat persembahan teater Natrah namun melalui pembacaan, terlalu banyak kritikan yang menyatakan bahawa si pengarah gagal menterjemah Natrah selaku ikon kebangkitan agama Islam sebaliknya agama Islam dilihat seolah-olah tewas ditangan kristian. Dalam teater tersebut Natrah digambarkan akhirnya telah memeluk Kristian walhal secara realiti Natrah merupakan seorang etheis.
Kedudukan Islam juga menjadi mainan agama lain apabila penggunaan perkataan Allah dibenarkan dalam majalah mingguan Harold Catholic Weekly. Permohonan yang dikemukakan oleh ketua paderi, Tan Sri Murphy Pakiam secara peribadi dianggap menghina kedudukan Islam di Malaysia. Tidak dapat dinafikan Perkataan Allah sebenarnya bukan hak eksklusif untuk umat Islam jika kita merujuk kepada konteks negara Asia Barat. Namun, dalam konteks negara Malaysia sangat dikhuatiri perkara ini boleh menimbulkan salah faham di kalangan umat Islam.
Kedua-dua kes memperlihatkan agama Islam diperlekehkan walaupun dalam konteks yang berbeza. Kes Natrah memperlihatkan agama Islam seolah-olah agama yang lemah walhal ketika isu itu kebangkitan Islam Malaya sangat dahsyat sehingga dikatakan rusuhan yang berlaku adalah yang terbesar bertitik tolak dari sentimen keagamaan. Penggunaan perkataan Allah oleh masyarakat bukan Islam dilihat lebih berani sehingga membawa kepada perdebatan di mahkamah. Lebih buruk, Islam kelihatan seolah-olah tewas apabila Mahkamah Tinggi memberi kebenaran kepada majalah Katholik tersebut menggunakan perkataan Allah.
Persoalannya, sukarkah untuk masyarakat Melayu bersatu apabila agama Islam dipermainkan? Saya masih boleh menerima jika isu ini melibatkan perkara yang kecil seperti perebutan kedudukan seperti di Pulau Pinang, tetapi ini melibatkan isu agama yang suci. Seharusnya Islam merupakan faktor utama kekuatan Melayu. Saya sangat sedih apabila orang Melayu di Malaysia terpecah kepada beberapa bahagian atas dasar fahaman politik. Penting sangatkah pendirian anda itu sehingga melebihi kepentingan Islam? Sedar diri bukan alim mahupun berilmu, tetapi tanyalah pada sesiapa jua tiada orang yang tidak sayangkan agama dan bangsanya. Jadi, Melayu sebenarnya kuat atas dasar apa?
|
This entry was posted on 1/01/2010 04:57:00 PG and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Pandangan Sahabat Laman: